The Impact of AMD in Serbia: Development Centers and AI Innovation


The Rise of AMD in Serbia: A Technological Leap

Američki tehnološki gigant AMD, jedan od najvećih proizvođača procesora, napravio je značajan iskorak u Srbiji. Otvaranjem dva razvojna centra u Beogradu i Nišu, AMD je obezbedio radna mesta za 90 inženjera, fokusirajući se na razvoj čipova zasnovanih na veštačkoj inteligenciji. Prema izjavama Andreja Zdravkovića, srpskog inženjera i direktora softverskog odeljenja u AMD-u, srpski inženjeri će igrati ključnu ulogu u kreiranju budućih tehnologija.

 The Impact of AMD in Serbia: Development Centers and AI Innovation

Strategic Development Centers in Belgrade and Niš

Razvojni centri u Beogradu i Nišu predstavljaju korak napred u jačanju AMD-ove globalne pozicije. Sa 60 inženjera u Beogradu i 30 u Nišu, kompanija ima ambiciozne planove da taj broj udvostruči. Srbija, sa svojim vrhunskim obrazovnim sistemom i talentovanim inženjerima, idealna je lokacija za ovakve razvojne aktivnosti. Zdravković, koji je završio Elektrotehnički fakultet u Beogradu, prepoznaje potencijal domaćih stručnjaka u unapređenju AMD-ove tehnologije.

The Role of Serbian Engineers in AI Chip Development

Srpski inženjeri nisu samo deo lokalnog razvoja, već su uključeni u globalne projekte kreiranja AI čipova. Ti čipovi će biti ključni za ogromne računarske centre, uključujući i one koje koristi Majkrosoft za svoje inovativne platforme poput ChatGPT-a. Istovremeno, rade i na razvoju novih “Neural Processing Unit” jedinica za lične računare, istakao je Zdravković. Ovaj poduhvat je deo šireg plana da AMD bude lider u tehnološkim inovacijama.

Chips as the “New Oil” in the Technology Sector

Zdravković je ukazao na činjenicu da su čipovi postali “nova nafta” u tehnološkom svetu. Ovaj sektor nije samo srce tehnološkog napretka, već omogućava i drugim industrijama da prate njegov razvoj. Uz sve veći značaj veštačke inteligencije i mašinskog učenja, potražnja za naprednim čipovima biće sve veća. AMD se fokusira na razvoj proizvoda koji omogućavaju brzi napredak u ovoj oblasti.

Future Innovation and Market Positioning

Otvaranjem razvojnih centara u Srbiji, AMD ne samo da širi svoj uticaj, već i postavlja temelje za buduće inovacije u sektoru veštačke inteligencije. Kroz ove centre, kompanija ne samo da stvara nove proizvode, već i podržava talente lokalnih inženjera, što Srbiju stavlja na svetsku mapu tehnoloških inovacija. AMD-ov potez doprinosi i jačanju pozicije zemlje kao centra za razvoj novih tehnologija.

Educational Synergy and Innovation Impact

Srpski obrazovni sistem, prepoznat po kvalitetu u inženjerskom obrazovanju, nudi savršenu osnovu za razvojne planove AMD-a. Kroz saradnju sa univerzitetima i istraživačkim centrima, AMD planira da razvija nove softvere i hardver rešenja koja će biti osnova za buduće generacije proizvoda. Techno-ekspertiza lokalnih inženjera osnažuje globalne ambicije AMD-a u razvoju AI rešenja.

Conclusion: AMD’s Strategic Journey in Serbia

Sa fokusom na Srbiju kao strategijsku lokaciju za nove tehnološke poduhvate, AMD jača svoju globalnu poziciju. Srpski inženjeri, angažovani na razvoju osnovnih tehnologija, pokazuju veliki potencijal i stručnost u kreiranju naprednih AI i čipova za računarstvo visokih performansi. Ovo je samo početak AMD-ove avanture u Srbiji, sa obećavajućim planovima za budućnost.

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Create a new perspective on life

Your Ads Here (365 x 270 area)
Latest News
Categories

Subscribe our newsletter

Purus ut praesent facilisi dictumst sollicitudin cubilia ridiculus.